Skip to main content

Hypnotherapie

Hypnose is een prachtig hulpmiddel bij de behandeling van heel wat psychische en psychosomatische klachten. Hypnotherapie is een goede methode om problemen aan te pakken waar we bewust aan willen werken, maar waar onze bewuste wil tekort schiet om het gestelde doel te bereiken. Door het bewuste en het onbewuste beter op elkaar af te stemmen, kunnen we het gestelde doel bereiken.

Om contact te maken met het onderbewuste (je innerlijk) wordt doelbewust gebruik gemaakt van een ‘trance’. In trance kom je bij (oor-)zaken terecht die in het onderbewuste zijn opgeslagen en waarvan je soms het bestaan nauwelijks wist of niet bewust was. D.m.v. suggesties of therapeutische interventies worden de oorzaken van de klachten bestreden of worden obstakels, die je belemmeren om bepaalde vaardigheden van jou verder te ontplooien of te ontwikkelen, opgeruimd.

Begeleid door je therapeut krijg je meer controle en inzicht over je onbewuste ‘doen en laten’ en word jij je meer bewust van jouw kwaliteiten of talenten. Voor de meeste mensen is hypnose een aangename, ontspannende ervaring.

Wanneer kan hypnotherapie helpen?

Hypnotherapeuten hebben een brede ervaring en opleiding om mensen met psychische problemen te helpen. Als u last heeft van deze – of andere- klachten dan kan één van hen u helpen.

  • angst, hyperventilatie, paniekaanvallen
  • traumatische of emotionele ervaringen: vroeger of nu
  • depressie, schuldgevoel, somberheid
  • stressklachten, overspannenheid, burnout
  • vage lichamelijke klachten en pijn
  • afleren van verslavingsgedrag
  • onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen
  • slaapproblemen
  • onverwerkte rouw, na overlijden, echtscheiding ed.
  • Huisartsen en bedrijfsartsen kunnen u doorverwijzen, maar u kunt ook zelf direct contact opnemen met een hypnotherapeut.

Wat is hypnose?

Hypnose is afgeleid van het Griekse woord “hypnos”. Dit betekent “slaap”. Hoewel het uiterlijk op slaap lijkt, heeft EEG-onderzoek aangetoond dat slaap en hypnose sterk verschillend zijn.

Hypnose is het best te omschrijven als een andere bewustzijnstoestand. Maar in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is hypnose of trance helemaal geen opzienbarend verschijnsel. Bijna iedereen maakt in het dagelijkse leven hypnose-achtige toestanden mee. Je bent zo geconcentreerd bezig met iets dat je niet eens iemand hoort binnenkomen. Je rijdt met je auto langs een bekende route en ineens realiseer je je dat je de laatste vijf minuten niets hebt opgemerkt om je heen en dat je dus op ‘de automatische piloot’ hebt gereden.

Dit zijn allemaal vormen van spontane hypnose. Het is een toestand van geconcentreerde aandacht waardoor men zich losmaakt van de uitwendige omgeving en opgaat in een innerlijke wereld. Deze toestand noemt men ook wel eens “trance”. In wezen is er geen verschil tussen dergelijke alledaagse trances en de hypnotische trance in hypnotherapie.

Bron: Allehypnotherapeuten.nl

Ontspanning

Copyright: Algemeen Dagblad

Links

Onderstaand enkele interessante links, en bekijken een leuke boekenlijst.